Ezért imádtam Makarskát

2020. december 20. 15:57 - arminvfabian

Nem nevezném magam egy olyan személynek, aki feltétlenül megőrül Horvátországért. Idén nyáron azonban sok tényezőnek köszönhetően úgy alakult, hogy mégis megtekintettük az Adriát. Nem bántuk meg!

A Split-Dalmácia megyében található, hozzávetőlegesen 13 ezer lakossal rendelkező Makarska egy klasszikus üdülőhelynek számít. Azon túl azonban, hogy rengetegen látogatják, a város történelme is izgalmas, hisz kötődik többek között Velencéhez, a törökökhöz, a Habsburg Birodalomhoz, a francia uralomhoz, ahogy természetesen Horvátországhoz is. De ez most nem történelemóra. Kezdjünk is bele az okokba:

Mert ott a WOW!!! érzés

makarska_horvatorszag.jpg

A tavaly nyáron Rijeka városáról készült cikkben arról írtam, hogy valami hiányzik belőle: a wow érzés. A tenger persze szép, az óváros sem elvetendő, de mégsem teljesíti annak a feltételeit, hogy tátott szájjal sétálgassunk. Makarska viszont igen! Már a Split-Makarska közötti útvonal is lélegzetelállító – számomra sokszor félelmetes is volt a hatalmas sziklák közelében –, de ha csak egy városi sétát teszünk, akkor is érezhetjük a különlegességet. A gyönyörű Adriát láthatjuk ugyanis az egyik oldalon, míg fürdőzés közben a hegyeket figyelhetjük – többek között a több mint 1700 méter magas Biokovót is. Hasonló érzések tölthetnek el a Szent Péter félszigeten tett séta során is, mely rendkívül könnyen – természetesen gyalogosan – megközelíthető a strandról.

Mert valóban nyaralni fogsz

Persze ez nem csak Makarskán van így, illetve lehet, hogy egyszerűen egyéni érzés, de évek óta nem volt lehetőségem ilyen formában nyaralni. Mit értek ezalatt? Egyszerűen azt, hogy fürdőnadrágban elsétálsz a szálláshelytől a partig, esténként nyugodtan vacsorázol a sétányon – miközben a hangulat is kiváló –, egy-két napra beütemezel városnézést, összességében pedig egyszerűen csak pihensz. Nem kell tömegközlekedni, bonyolult napi terveket kialakítani vagy bármi problémán agyalni. Nyilván a városnézős utazásoknak is meg van a maga varázsa – az útON blogon is elsősorban ezen tartalmak dominálnak –, de a nyári időszakban Makarskánál jobb helyet nehéz találni (csendesebbet igen, sokan a szórakozóhelyek és a fiatalok nagyobb száma miatt panaszkodnak a városra – viszont ezt szerintem könnyedén el lehet kerülni)

Mert az egész térség csodálatos

A fotón Brela szimbóluma

Brela, Baska Voda, Omis, Split, Tucepi, Brac, Hvar, Korcula szigete, ahogy rengeteg más lehetőség is – gyakorlatilag 10-12 olyan helyszínre lehet egynapos kiruccanást tervezni, amit valóban érdemes megtekinteni (bizonyos helyszíneket természetesen jobb ötlet összekapcsolni egy kiruccanás során). Mindez azt jelenti, hogy azok sem fognak unatkozni, akik esetlegesen nem akarnak 7 napon keresztül minden nap az Adriában fürdőzni és csak a városon belül sétálni. Horvátországban elsősorban autóval a legkényelmesebb közlekedni (nyilván a szigetekre nem), de anélkül is boldogul az ember – nekünk is sikerült!

Mert nem kerülsz anyagi csődbe

Értelemszerűen beszélni kell az anyagiakról: a tapasztalatok alapján idén nyáron már 15-17 ezer forintért (akár kissé olcsóbban) lehetett minőségi szállást (Booking, 9.0 értékelés felett) találni 2 főre egy éjszakára, ami kicsit több mint 100 ezer forintos költséget jelent 7 éjszakával számolva. Bár az ételek nem különösen olcsóak, de rengeteg ebédmenü volt elérhető 40-50 kuna körüli összegért (1900-2000 forint), miközben 10-12 ezer forintért (kb. 250 kuna) két fő vacsorázni is tudott bőségesen (főétel, desszert, ital). Azt persze érdemes elmondani, hogy az ételek minősége változó (a pizzák és tésztaételek szerintem általánosságban rendkívül gyengék, miközben a horvát konyhára jellemző ételek, illetve a halételek nagyon is finomak), de egy kisebb utánajárást követően ki tudjuk választani azon helyeket, amelyek ár-érték arányban jónak bizonyulnak. Ha pedig valaki erre nem akar költeni, a szálláshoz legtöbbször egy mini-konyha is adott...

Mondjuk főzés helyett lehet én ezt enném...

Bizonyos szempontokból nem Horvátország a legtökéletesebb turistacélpont, így sok esetben jogosnak is tartom azon kritikákat, amelyeket megfogalmaznak az ország turizmusával szemben. Ennek ellenére Makarskának (is) érdemes adni egy esélyt, ugyanis egy dolgot meg tudok ígérni: hazatérést követően mindig azon fogsz agyalni, hogy mennyire gyönyörű is volt. Idén talán már nem, de a jövő évi listára felkerülhet...

Köszönjük, ha követitek az útON Facebook oldalát: IDE KATTINTVA elérhető!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://our-voyage.blog.hu/api/trackback/id/tr5916351992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása